Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En brittisk dessert med anor från slutet av 1800-talet som anses härstamma från Eton, en privat internatskola för pojkar nära Windsor Castle. Eton mess serveras vid den årliga cricketmatchen mellan Eton och internatskolan Harrow School.
Vaniljglass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vaniljstången och fröna med mjölk och grädde.
Vispa upp äggulor och socker. Häll i den varma vätskan i äggsmeten, vispa under tiden.
Häll tillbaka massan i kastrullen och sjud till 84 grader, tills det börjar tjockna, vispa kraftigt under tiden.
Sila massan och kyl ner den i ett iskallt vattenbad.
Kör glassmassan i glassmaskin tills den är fast och krämig. Kyl ner glassen i frysen i cirka 1 timme så går den lättare att kula upp.
Platta maränger: Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda äggvitor, socker och ättiksprit i en rostfri skål. Vispa ihop och sätt över ett varmt vattenbad. Vispa kraftigt tills marängen är 55 grader. Ta av skålen från det varma vattenbadet och vispa med elvisp tills marängen kallnat. Bred ut marängen på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 100 grader. Grädda mitt i ugnen i cirka 20–25 minuter tills marängen stelnat och lossnar från papperet.
Ta ut marängerna och pudra med jordgubbs- eller hallonpulver.
Jordgubbssås: Snoppa jordgubbarna och mixa dem tillsammans med florsockret.
Servering: Lägg upp glass, grädde och jordgubbar i burkar eller portionsskålar. Ringla över jordgubbssås och lägg på marängerna.
Recept från Mitt kök