Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Estnisk färskostkaka

Recept på estnisk färskostkaka. Kakan ska stå till sig några timmar eller gärna till nästa dag, då smakar den bäst. Den går också bra att frysa.

Estnisk färskostkakaEstnisk färskostkakaEstnisk färskostkaka

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 1 dlströsocker
  • 1 tskbakpulver
  • 1ägg

Fyllning

  • 20sötmandlar
  • 600 gkesella- (10%)
  • 2 mskpotatismjöl
  • 1,5 dlströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 1 mskvaniljsocker
  • 1citron- rivet skal
  • 1apelsin- rivet skal
  • 2ägg
  • 1 mskflorsocker- till garnering

Gör så här

  1. Smält smöret och låt svalna. Blanda smör, mjöl, socker och bakpulver, gärna i en matberedare.

  2. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Täck med plastfolie och låt stå i kylen ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 175°. Hacka mandeln grovt. Blanda kesella med mandel, potatismjöl, socker, salt, vaniljsocker och citrusskal. Dela äggen och rör ner äggulorna. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner dem i fyllningen. Häll fyllningen i pajskalet.

  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme tills fyllningen är fast.

  5. Låt kakan svalna. Lossa den ur formen och sikta över florsocker innan serveringen. Servera gärna med rårörda bär, färska eller frysta.

Vad tyckte du om receptet?