Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på estnisk färskostkaka. Kakan ska stå till sig några timmar eller gärna till nästa dag, då smakar den bäst. Den går också bra att frysa.
Smält smöret och låt svalna. Blanda smör, mjöl, socker och bakpulver, gärna i en matberedare.
Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Täck med plastfolie och låt stå i kylen ca 30 min.
Sätt ugnen på 175°. Hacka mandeln grovt. Blanda kesella med mandel, potatismjöl, socker, salt, vaniljsocker och citrusskal. Dela äggen och rör ner äggulorna. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner dem i fyllningen. Häll fyllningen i pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme tills fyllningen är fast.
Låt kakan svalna. Lossa den ur formen och sikta över florsocker innan serveringen. Servera gärna med rårörda bär, färska eller frysta.