Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Det här är en av jordbruksminister Eskil Erlandssons favoritdesserter.
Mousse: Tina och mixa lingonen med sockret. Passera dem genom en sil.
Lägg gelainbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker.
Värm lite av de passerade lingonen. Ta upp och smält gelatinbladen däri. Vänd ner resten av lingonpurén. Tillsätt kanel. Vänd ner lingonpurén i grädden. Fördela moussen i glas och täck med plastfolie. Ställ kallt att stelna ca 3 timmar.
Gelé: Koka lingon, socker och vatten 1-2 min och mosa bären mot kastrullkanten. Häll blandningen genom ett kaffefilter och låt rinna av ca 1 timme. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm lite av saften. Ta upp och låt gelatinet smälta däri. Blanda med resten av saften. Häll den i en vattensköljd form eller islådor och låt stelna i kylen ca 4 timmar.
Havreflarn: Sätt ugnen på 175°. Blanda ihop alla ingredienser till flarnen. Kavla ut degen så tunt som möjligt mellan två bakplåtspappersark. Ta ut rundlar med mått, ca 7 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kakorna kallna plant.
Servera moussen med en kub lingongelé och havreflarn.