Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Eskil Erlandssons lingonmousse

Det här är en av jordbruksminister Eskil Erlandssons favoritdesserter.

Eskil Erlandssons  lingonmousse
Eskil Erlandssons  lingonmousse
Eskil Erlandssons  lingonmousse

Ingredienser

  • 400 glingon- frysta
  • 2 dlströsocker
  • 2gelatinblad
  • 3 dlvispgrädde
  • 2 tskvaniljsocker
  • 1 krmkanel- mald

lingongelé

  • 4 dllingon- frysta
  • 2 dlströsocker
  • 0,5 dlvatten
  • 1,5gelatinblad

Havreflarn (16 flarn)

  • 50 gsmör- rumsvarmt
  • 0,5 dlströsocker
  • 2,5 msksirap- ljus
  • 1 dlvetemjöl
  • 1,5 dlhavregryn
  • 0,5 tskbakpulver

Gör så här

  1. Mousse: Tina och mixa lingonen med sockret.  Passera dem genom en sil.

  2. Lägg gelainbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker.

  3. Värm lite av de passerade lingonen. Ta upp och smält gelatinbladen däri. Vänd ner resten av lingonpurén. Tillsätt kanel. Vänd ner lingonpurén i grädden. Fördela moussen i glas och täck med plastfolie. Ställ kallt att stelna ca 3 timmar.

  4. Gelé: Koka lingon, socker och vatten 1-2 min och mosa bären mot kastrullkanten. Häll blandningen genom ett kaffefilter och låt rinna av ca 1 timme. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm lite av saften. Ta upp och låt gelatinet smälta däri. Blanda med resten av saften. Häll den i en vattensköljd form eller islådor och låt stelna i kylen ca 4 timmar.

  5. Havreflarn: Sätt ugnen på 175°. Blanda ihop alla ingredienser till flarnen. Kavla ut degen så tunt som möjligt mellan två bakplåtspappersark. Ta ut rundlar med mått, ca 7 cm i diameter.  Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kakorna kallna plant.

  6. Servera moussen med en kub lingongelé och havreflarn.

Vad tyckte du om receptet?