Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Entrecôte med chimichurri och polenta

Den som vill förstärka grill­smaken kan använda ett rökt havssalt på köttet. 

Entrecôte med chimichurri och polentaEntrecôte med chimichurri och polentaEntrecôte med chimichurri och polenta

Ingredienser

  • 4entrecôte- (skivor à 150 g)
  • olivolja- (till pensling)
  • 2 tskhavssalt- rökt (Santa Maria), eller 1 tsk vanligt salt
  • 1 tsksvartpeppar- grovmald

Polenta

  • 6 dlvatten
  • 0,75 tsksalt
  • 1 mskolivolja
  • 2,5 dlpolenta
  • 50 gparmesan- färsk riven
  • 1 mskolivolja

Chimichurri

  • 1röd paprika- liten
  • 2tomater- skållade, skalade och urkärnade
  • 1gul lök- liten, finhackad
  • 1vitlöksklyfta- pressad
  • 1 mskolivolja
  • 1,5 mskrödvinsvinäger
  • 1chili- finhackad, spansk peppar
  • 2 mskoregano- finhackad, färsk
  • 2 mskpersilja- finhackad
  • 2lagerblad- små, fint krossade
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar

Gör så här

  1. Polenta: Koka upp vatten, salt och olivolja. Rör ner polentagrynen och låt dem sjuda ca 5 min till en gröt. Rör om så de inte fastnar i botten på kastrullen.

  2. Blanda ner parmesanost och häll upp gröten i en form med olivolja. Bred ut gröten 1–1 1/2 cm högt och låt den stelna.

  3. Skär upp polentan i stora bitar så de går att grilla. Pensla med olja och stek dem i grillpanna ca 3 min på varje sida eller på grill med tätt galler på samma vis. I 225° ugn tar det ca 5 min. Vänd bitarna så de får färg på båda sidor.

  4. Chimichurri: Ansa och finhacka paprikan. Skär tomaterna i små tärningar.

  5. Blanda dem med övriga ingredienser i en skål. Låt salsan stå svalt fram till servering.

  6. Kött: Ta fram köttet ur kylen ca 1 timme innan det ska grillas eller stekas. Pensla med olja, salta och peppra. Hetta upp en grillpanna eller se till att grillkolen är väl utbrunnen. Grilla på hög värme ca 1 minut på varje sida.

  7. Låt köttet vila på ett varmt fat ca 3 min innan det serveras med grillad polenta och chimichurri.

Vad tyckte du om receptet?