Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Entrecôte Gangnam Style

Entrecôte Gangnam Style är en koreansk rätt där köttet får sällskap av flera tillbehör. Recept av Jennie Walldén, vinnare av Sveriges Mästerkock 2013. 

Entrecôte Gangnam Style
Entrecôte Gangnam Style
Entrecôte Gangnam Style
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 800 gentrecôte- hängmörad i bit
  • 1päron
  • 1gul lök
  • 3vitlöksklyftor
  • 1 dlsoja- koreansk eller japansk
  • 3 mskströsocker
  • 3 mskvitt vin- torrt
  • 2 msksesamolja
  • 2 mskrapsolja

Ssamsås

  • 2salladslökar
  • 1 dldoenjang- koreansk sojabönspasta, typ miso
  • 1 dlgochujang- sötstark koreansk chilipasta
  • 2 mskvatten
  • 2 msksesamolja- rostad
  • 2 msksesamfrön- rostade

Grönkål

  • 400 ggrönkål- färsk
  • 1salladslök
  • 1vitlöksklyfta
  • 3 msksoja- koreansk eller japansk
  • 1,5 mskrisvinäger
  • 2 tskströsocker

Sesammarinerade böngroddar

  • 300 gmungböngroddar- färska
  • 1,5 msksesamolja
  • 1,5 msksesamfrön- rostade
  • 0,5 tsksalt

Svamp

  • 200 gshiitakesvamp
  • 200 gostronskivling
  • 1,5 msksoja- koreansk eller japansk
  • 1 mskmirin (söt matlagningssake)
  • 1 msksake
  • 3 mskrapsolja

Tillbehör

  • 3 dlris- koreanskt eller japanskt rundkornigt
  • 2salladshuvuden- t ex romansallad, krispsallad, huvudsallad – gärna en blandning
  • kimchi
  • chili- skivad

Gör så här

  1. Skär köttet i tre tjocka skivor. Skala och riv päronet. Skala och skiva löken. Skala och riv vitlöken. Blanda päron, lök, soja, socker, vin och sesamolja. Lägg i köttet och marinera ca 30 min i rumstemperatur eller 8 timmar i kyl.

    Foto: Per Ranung

    marinad till entrecôte

  2. Ssamsås: Ansa och strimla salladslöken. Blanda ihop alla ingredienser.

  3. Repa kålen och lägg i ett durkslag. Koka upp 3 liter vatten och häll det över kålen. Skölj sedan kålen i iskallt vatten tills den är kall. Krama vattnet ur kålen. Ansa och strimla salladslöken. Skala och riv vitlöken. Blanda vitlök, soja, risvinäger och socker tills sockret lösts upp. Blanda väl med kål och salladslök.

    Foto: Per Ranung

    grönkål

  4. Böngroddar: Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp 2 liter vatten och häll över böngroddarna. Skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag. Blanda groddarna med olja, sesamfrön och salt.

  5. Riv svampen i mindre bitar. Rör ihop soja, mirin och sake. Stek svampen hårt i olja tills den är knaprig och har fin färg. Häll över sojablandningen och rör om.

    Foto: Per Ranung

    svamp

  6. Ta köttet ur marinaden, torka det lätt med hushållspapper. Stek köttet i en riktigt het grillpanna i rapsolja 2–3 min på varje sida. Ta upp och låt köttet vila ca 5 min innnan det skärs i skivor.

    Foto: Per Ranung

    stek-het

  7. Servera köttet med sås och ris i salladsblad med grönsaker, svamp och kimchi. Ät gärna med händerna!

Vad tyckte du om receptet?

Jennie Walldén:

Fega inte på vare sig temperaturen eller mängden olja när du steker svampen. Fettet gör att vätskan släpper lite i taget, så inte svampen blir soggig.