Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Enkla wienersemlor med mandelfyllning och fluffig grädde. En semla to die for! Degen behöver vila i kylen, 4 timmar eller över natten.
Smula jästen i bunken till matberedaren monterad med plastkniv. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt salt, socker, ägg, vetemjöl och kallt smör i tärningar. Arbeta ihop snabbt till en smidig deg, 1–2 minuter. Ta upp degen med en spatel och lägg över i en mjölad bunke och låt degen vila i kylen under plast, cirka 4 timmar eller över natten.
Vänd upp degen på mjölat bakbord. Knåda den inte! Mjöla kaveln och kalva ut degen till en platta 30x40 centimeter, drygt 1 centimeter tjock. Borsta av mjölet. Skär kanterna raka med pizzaslicer. Skär ut 18–20 avlånga bitar, cirka 4x12 centimeter och lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper. Låt de jäsa cirka 1 timme under bakduk.
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla ytan med uppvispat ägg och salt. Grädda i mitten av ugnen, cirka 12 minuter. Låt kallna först på plåten 5 minuter och sedan på galler.
Klipp eller skär upp ena långsidan och båda kortsidorna på semlorna. Riv mandelmassan och blanda med likör och mjölk till en krämig konsistens. Lägg över i en spritspåse och spritsa massan på undre botten av semlorna. Vispa grädden med vaniljsocker och spritsa luftigt över mandelmassan. Lägg tillbaka locket och sikta över florsocker. Bör ätas direkt.
Recept från Mitt kök