Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ett klassiskt engelskt bröd som är gott med till exempel färskost och lemon curd till afternoon tea. Till skillnad från andra sorters bröd som gräddas i ugnen, så steks dessa i en torr stekpanna.
Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen har lösts upp. Blanda i vetemjöl special. Täck fördegen med plastfolie och låt den stå i kylskåp över natten.
Dag 2: Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Häll i vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt honung, strösocker och salt.
Tillsätt fördegen och nästan allt vetemjöl. Knåda till en smidig deg. Tillsätt smöret i små bitar och fortsätt knåda degen i ca 5 min. Tillsätt ev mer mjöl, men degen ska vara ganska kladdig.
Olja in en stor bunke och lägg degen i den. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i ca 1 timme.
Strö ut hälften av mannagrynen eller polentan på en arbetsbänk.
Stjälp upp degen på bänken och tryck ut degen till en tunnare platta, ca 1 ½ cm tjock. Strö över resten av grynen och tryck försiktigt fast dem.
Skär ut rutor eller stansa ut rundlar, 7–8 cm i diameter, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa i ca 15 min.
Hetta upp en stekpanna och stek några bröd i taget på medelhög värme, 8–10 min på varje sida. Använd gärna en kökstermometer för att kolla innertemperaturen, vid 98 grader är brödet färdiggräddat.
Låt bröden svalna på ett galler. Dela bröden genom att bryta upp dem.