Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

​​English muffins - klassiskt recept på engelska muffins

Ett klassiskt engelskt bröd som är gott med till exempel färskost och lemon curd till afternoon tea. Till skillnad från andra sorters bröd som gräddas i ugnen, så steks dessa i en torr stekpanna.

​​English muffins - klassiskt recept på engelska muffins​​English muffins - klassiskt recept på engelska muffins​​English muffins - klassiskt recept på engelska muffins
Foto: Helén Pe

Dag 1

  • 5 gjäst
  • 2 dlvatten- kallt
  • 200 gvetemjöl special- (3 1/3 dl)

Dag 2

  • 45 gjäst
  • 3,5 dlvatten- rumsvarmt
  • 1 tskhonung
  • 2 tskströsocker
  • 1 msksalt
  • 25 gsmör- kylskåpskallt
  • 600 gvetemjöl special- ca (10 dl)
  • 1 dlmannagryn- eller polenta

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen har lösts upp. Blanda i vetemjöl ­special. Täck fördegen med plastfolie och låt den stå i kylskåp över natten.

  2. Dag 2: Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köks­assistent. Häll i vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt honung, strösocker och salt.

  3. Tillsätt fördegen och nästan allt vetemjöl. Knåda till en smidig deg. Tillsätt smöret i små bitar och fortsätt knåda degen i ca 5 min. Tillsätt ev mer mjöl, men degen ska vara ganska kladdig.

  4. Olja in en stor bunke och lägg ­degen i den. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i ca 1 timme.

  5. Strö ut hälften av mannagrynen eller polentan på en arbetsbänk.

    Stjälp upp degen på bänken och tryck ut degen till en tunnare platta, ca 1 ½ cm tjock. Strö över resten av grynen och tryck försiktigt fast dem.

  6. Skär ut rutor eller stansa ut ­rundlar, 7–8 cm i diameter, och lägg dem på en plåt med bak­plåts­papper. Låt bröden jäsa i ca 15 min.

  7. Hetta upp en stekpanna och stek några bröd i taget på medelhög värme, 8–10 min på varje sida. Använd gärna en kökstermometer för att kolla innertemperaturen, vid 98 grader är brödet färdig­gräddat.

  8. Låt bröden svalna på ett galler. Dela bröden genom att bryta upp dem.

Vad tyckte du om receptet?