Recept ur ”Laga älg och annat vilt” av Anders Levén (Semic). Boken hittar du bland annat på Adlibris.
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Enbär är faktiskt inga bär, utan egentligen en sorts kottar. De kan plockas året runt och användas färska, men det vanligaste är att använda dem i torkad form. Krossa dem lätt innan du blandar ner dem i en sås eller gryta.
Sätt ugnen på 125 grader. Bind upp köttet för en snyggare form. Bryn steken runtom i smör i en panna och lägg över i en ugnsfast stekgryta.
Skala och tärna rödlök, morötter och palsternacka. Skala och finhacka vitlöken.
Ha mer smör i pannan och fräs lök och grönsaker en stund, utan att det tar färg.
Lägg över i stekgrytan och krydda med lite salt, pepparkorn, lagerblad och enbär.
Häll på svagdricka, rödvin och soja i grytan, och lägg i buljongtärningen. Låt komma till ett uppkok på spisen.
Sätt sedan lock på grytan och sätt in i ugnen i 2–3 timmar, tills köttet är riktigt mört. Ställ därefter grytan på plattan igen.
Lyft ur steken och sila av grönsakerna, låt skyn koka ner och smaka av med mer kryddor. Eventuellt behöver man ytterligare några enbär. Blanka gärna av såsen med smör. Red av med majsena om detta behövs.
Recept ur ”Laga älg och annat vilt” av Anders Levén (Semic). Boken hittar du bland annat på Adlibris.
Recept från Mitt kök