Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Empanadasdeg används för att baka empanandas. Mjölkfritt margarin gör att empanadasen blir laktosfria.
Blanda mjöl, salt och gurkmeja i en matberedare. Smält matfettet. Koka upp vattnet.
Häll i det heta matfettet, lite i taget, medan maskinen arbetar.
Häll i det varma vattnet i matberedaren medan maskinen arbetar. Det sista ska hällas i långsamt. Ibland kan det behövas lite extra vatten, ibland mindre. Arbeta degen ca 10 min tills den är slät och fastnar lätt på fingrarna.
Lägg degen i en plastpåse. Låt vila i kylen ca 8 timmar.
Kavla ut degen, 1–1 1/2 mm tjock, på mjölad arbetsbänk. Ta ut rundlar med ett mått, ca 12 cm i diameter. Fyll med valfri fyllning, se recept.
Kavla ut degen 1-1 1/2 mm tjock på mjölad arbetsbänk. Ta ut rundlar ur degen med ett mått, ca 12 cm i diameter.
Foto: Helén Pe
empanada_1
Dra bort överflödig deg. Knåda sedan ihop degen igen och använd till nästa degplatta.
Foto: Helén Pe
empanada_2
Fördela fyllningen mitt på rundlarna.
Foto: Helén Pe
empanada_3
Fukta kanten runt om med ett finger doppat i lite vatten, det gör att degen fäster ihop lättare. Vik degen över fyllningen så att en halvmåne bildas.
Foto: Helén Pe
empanada_4
Sätt ett finger i kanten på halvmånen och vik över en liten bit av degen. Fortsätt runt om kanten genom att trycka ihop och trycka över deg. Detta gör att fyllningen stannar kvar inne i empanandasen och det ger dem dessutom ett dekorativt utseende.
Foto: Helén Pe
empanada_5