Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Edamamehummus med dukkahströssel

Edamamehummus med dukkahströssel passar bra att servera som förrätt. Hummusen kan sparas i burk med tättslutande lock 2–3 dagar. Dukkah är ett egyptiskt nöt- och fröströssel som är en god smaksättare till grönsaker.

Edamamehummus med dukkahströssel
Edamamehummus med dukkahströssel
Edamamehummus med dukkahströssel
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 burkkikärter- (ca 400 g)
  • 2vitlöksklyftor
  • 300 gedamamebönor
  • 100 ggröna ärter
  • 4 mskrapsolja
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Dukkahströssel

  • 1 dlhasselnötter
  • 1 tskspiskummin- hel
  • 1 tskkorianderfrön- hela
  • 2 msksesamfrön
  • 2 krmsalt

Garnering

  • 3 mskrapsolja- eller olivolja
  • mynta

Dippgrönsaker (cruditéer)

  • 6morötter- lila, vita gula eller vanliga orange
  • 1gurka- eller 1 stjälkselleri
  • 1 knipparädisor

Gör så här

  1. Skölj kikärterna med kallt vatten och låt rinna av. Skala vitlöken. Mixa kikärter, vitlök, edamamebönor (spara några till garnering) och ärter. Droppa i oljan. Krydda med salt och peppar.

  2. Dukkahströssel: Hacka hasselnötterna. Stöt kryddorna i mortel. Blanda nötterna med kryddor och sesamfrön. Rosta blandningen lätt i en torr stekpanna. Tillsätt salt. Låt kallna.

  3. Lägg hummusen i en skål. Ringla över olja och garnera med mynta. Strö över lite av dukkahströsslet, servera resten i en skål.

  4. Skala morötterna. Skär morötter och gurka eller selleri i stavar. Ansa rädisorna. Servera grönsakerna med hummus och dukkahströssel.

Vad tyckte du om receptet?