Vaniljkräm
15 min. Vaniljkrämen används till éclairer med hallon och till dem med lime. Till 24 petits-chouxer:
1,5 gelatinblad
0,5 vaniljstång
2 dl mjölk
1,5 msk strösocker
2 äggulor
1 msk Maizena majsstärkelse
2 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Blanda mjölk, vaniljfrön, socker, äggulor och majsstärkelse i en kastrull.
2. Sjud försiktigt tills krämen tjocknar. Den ska inte koka. Ta av från värmen, lägg i gelatinbladen och rör tills de smälter. Låt krämen kallna.
3. Vispa grädden och vänd ner den i den rumstempererade vaniljkrämen. Låt kallna.
Italiensk maräng
30 min. Det blir lite maräng över, men det är svårt att göra en mindre sats. Den är även god att spritsa på en sockerkaka och servera med syrliga bär. Mängd, till 1 sats:
• 2 äggvitor
• 1 msk + 1 dl strösocker
• 1/2 dl vatten
• grön hushållsfärg
Gör så här:
1. Vispa äggvitorna med 1 msk socker till ett fast skum.
2. Koka vatten och 1 dl socker till 122°.
3. Häll den varma sockerlagen i en tunn stråle över äggvitorna. Vispa med elvisp tills marängen är kall och glansig.
4. Droppa lite färg i marängen och rör om. Fyll en sprits med marängen och ställ i kylen tills det är dags att garnera.