Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dumplings med sötsura grönsaker

På Sigtunahöjden väljer man att fritera dumplings. Om du ångkokar dem i stället tar det 8–10 min.

Dumplings med sötsura grönsakerDumplings med sötsura grönsakerDumplings med sötsura grönsaker

Ingredienser

  • 2,5 dlvetemjöl
  • 1 dlgrönt te- kallt

Fyllning

  • 125 gfläskfärs
  • 25 gsvamp- färsk. Shiitake, skogsöron eller champinjoner
  • 1 tsksalladslök- finhackad
  • 1 tskingefära- färsk, finhackad
  • 1 tskkinesisk soja
  • 1 tskkinesiskt risvin- eller torr sherry
  • 1 krmvitpeppar- mald
  • 0,25 tärninghönsbuljong- smulad
  • 2 krmsalt
  • 1 tsksesamolja

Sötsura grönsaker

  • 1gurka
  • 2morötter

Lag

  • 0,5 dlättiksprit- (12%)
  • 1 dlvatten
  • 1 dlströsocker
  • 2 tskröd thaichili- eller spansk peppar, finhackad
  • 2vitlöksklyftor- tunt skivade
  • 5 dlrapsolja- till fritering

Gör så här

  1. Lägg vetemjölet i en bunke. Tillsätt teet, lite i taget, och arbeta ihop till en deg. Ta upp degen på en bänk och knåda den smidig, ca 5 min. Lägg tillbaka degen i bunken, täck med fuktig handduk och låt degen vila under tiden som fyllningen görs.

  2. Blanda färsen väl med alla ingredienserna till fyllningen.

  3. Dela degen i ca 30 bitar. Rulla dem till bollar. Kavla ut bitarna, på mjölad bänk, till ca 6 cm runda plattor. Lägg ca 1 tsk av fyllningen på mitten och nyp ihop degen. Hit går bra att förbereda.

  4. Blanda ättiksprit, vatten och socker i en kastrull. Värm tills sockret smält. Låt svalna något och tillsätt chili och vitlök. Låt kallna.

  5. Skala, dela och kärna ur gurkan. Skär i strimlor, ca 5 mm breda och 5 cm långa. Skala och strimla morötterna i samma storlek som gurkan. Lägg grönsakerna i lagen och låt marinera minst 1 timme.

  6. Hetta upp oljan till 180°. Fritera några dumplings åt gången, ca 3 min beroende på storlek. Låt dem rinna av på hushållspapper. Servera direkt tillsammans med grönsakerna.

Vad tyckte du om receptet?