Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Drottningcheesecake

Ljuvligt krämig cheesecake med hallon och blåbär. Perfekt som dessert efter en god middag. 

Drottningcheesecake
Drottningcheesecake
Drottningcheesecake
Foto: Thomas Carlén

Botten

  • 200 gdigestivekex- fullkorn
  • 50 gmörk choklad- med hallon, 70 %
  • 75 gsmör- rumsvarmt

Fyllning

  • 300 gfärskost- ex. philadelphiaost
  • 250 gmascarpone
  • 250 ghallon- och blåbär, färska eller tinade frysta
  • 2,5 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 1,5 dlströsocker
  • 1citron- rivet skal
  • 2 tskvaniljsocker- eller vaniljpasta

Topping

  • 4gelatinblad
  • 3 dlcrème fraiche
  • 0,5 dlströsocker
  • 2 mskcitronsaft- pressad

Garnering

  • 50 gblåbär- färska
  • 50 ghallon- färska
  • citronmeliss
  • ätbara blommor- eventuellt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kex och choklad i matberedaren med kniven monterad till en smulig massa. Mixa smöret med kex- och chokladsmulorna.

  2. Kläm fast ett bakplåtspapper runt botten på en bakform med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter. Klipp bort över flödigt papper. Tryck ut smulorna i bakformen. Förgrädda i ugnen i cirka 5 minuter.

  3. Sänk värmen i ugnen till 125 grader. Lägg färskost, mascarpone, blåbär och hallon, majs- stärkelse, socker, citronskal och vaniljsocker/ vaniljpasta i skålen till matberedaren. Mixa samman och häll sedan fyllningen i formen. Grädda på näst nedersta falsen i cirka 1 timme, tills fyllningen stannat. Låt kakan kallna och ställ in i kylen.

  4. Topping: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Blanda crème fraiche och socker i en kastrull och värm på svag värme. Lägg ner de urkramade gelatinbladen och låt de smälta under omrörning. Smaksätt med citronsaften. Låt blandningen svalna i kallt vattenbad. Häll den över fyllningen på den kalla cheesecaken. Ställ tillbaka den i kylen, för att stelna.

  5. Garnera med blåbär, hallon, citronmeliss och eventuellt tusenskönor vid serveringen.

Vad tyckte du om receptet?