Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fläsksida och rotsaksstomp med äppelchutney

Trion på Drakamöllan har skapat en meny som lämpar sig bra för en uppesittarkväll eller som en helgmiddag efter en långpromenad. Maten lagar sig själv i ugnen medan ni gör annat. Äppelchutneyn kan göras i förväg.

Fläsksida och rotsaksstomp med äppelchutney
Fläsksida och rotsaksstomp med äppelchutney
Fläsksida och rotsaksstomp med äppelchutney
Foto: Pernilla Wästberg

Fläsksida och rotsaksstomp

  • 2 kgrimmad fläsksida
  • 2morötter
  • 2palsternackor
  • 0,5kålrot- cirka 400 g
  • 1vitlök- hel, skalad
  • 1schalottenlök
  • 1äpple
  • 2apelsiner
  • 1 dlaprikoser- torkade
  • 2 dläppeljuice
  • 0,5 dläppelcidervinäger
  • 2 kvistarrosmarin

Till såsen

  • 2 dltorr cider

Kryddor

  • 3stjärnanis
  • 0,25 dlsenapsfrön- gula
  • 0,25 dlkummin
  • 0,25 dlrosépeppar
  • 1morot
  • 1palsternacka
  • 0,5kålrot
  • 8aprikoser- torkade, strimlas fint

Senapskräm

  • 2 dlcrème fraiche
  • 2 msksenap- grovkornig skånsk
  • 1 mskdijonsenap

Äppelchutney

  • 1rödlök
  • 3äpplen- t ex Ingrid Marie
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 dläppelcidervinäger
  • 1 dläppeljuice
  • 1kanelstång
  • 3 cmingefära- färsk, skalad och riven
  • 1 tsksenapsfrön- gula
  • 1 tskröd chili- hackad
  • 0,5 tsknejlika- mald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.

  2. Skala och skär rotfrukterna, löken och frukterna i grova tärningar, skala och hacka vitlöken grovt.

  3. Blanda alltsammans i en ugnsform, toppa med rosmarin.

  4. Smörj in svålsidan av fläsket med kryddorna och lägg fläsket ovanpå blandningen. Häll i vinägern och juicen.

  5. Täck med ugnsfolie och placera formen i ugnen. Låt fläsket och rotsakerna steka i ugnen i cirka 3 timmar.

  6. ”Stompa” de bakade rotfrukterna med en potatisstöt.

  7. Skala och tärna rotfrukterna till garneringen i centimeterstora tärningar och stek dem i smör och lite olja i cirka fem minuter.

  8. Skär under tiden ett centimeterstort rutmönster i svålsidan på fläsket och dela fläsket i lagom stora portionsbitar. Stek portionsbitarna i en het stekpanna på alla sidor så att svålen blir krispig och fläsket får fin färg.

  9. Sila ifrån skyn och tillsätt 2 dl torr cider. Låt koka 5 minuter.

  10. Lägg upp rotsaksstompet och fläsket på tallrikar, garnera med de stekta rotsakerna och strimlade, torkade aprikoser.

  11. Servera med senapskrämen (blanda ingredienserna) och äppel­chutney.

Äppel­chutney

  1. Skala löken, skär den och äpplet i klyftor.

  2. Tillsätt sockret, vinägern, juicen och kryddorna.

  3. Koka på svag värme i 20 minuter.

  4. Äppelbitarna ska fortfarande ha en fast konsistens. Chutneyn kan förvaras flera veckor i kylen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök