Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Dopp i grytan” – klassiskt recept till jul

”Dopp i grytan” – liten fläskbuljong med mejramsmör är klassisk julmat. Spadet från skinkan och kokspadet från fläskläggen används till dopp i grytan. Sila och kyl ner buljongen så att fettet går att lyfta av. Servera gärna med sötlimpa att doppa med. 

”Dopp i grytan” – klassiskt recept till jul
”Dopp i grytan” – klassiskt recept till jul
”Dopp i grytan” – klassiskt recept till jul
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 16 dlbuljong- från skink- eller fläskläggskok
  • 1gul lök- liten
  • 1äpple- rött, + 2
  • 2lagerblad
  • salt- ev

Mejramsmör, ca 1 dl

  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 3mejramkvistar
  • 0,5 tskfänkålsfrön
  • 1 krmsalt

Tillbehör

  • sötlimpa- se recept

Gör så här

  1. Skala och skär löken i tjocka skivor. Skär 1 äpple i tjocka skivor.

  2. Bryn lök och äpple i het och torr stekpanna tills de fått färg. Lägg lök och äpple i buljongen tillsammans med lagerbladen. Koka upp. Kontrollera att buljongen är lagom salt.

  3. Smör: Rör smöret poröst. Finhacka mejramen. Stöt fänkålsfröna i mortel. Rör ner mejram och fänkål i smöret. Krydda med salt.

  4. Kärna ur och tärna 2 äpplen. Fördela tärningarna i koppar och häll på buljongen. Servera genast med smör och bröd.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Malin Söderström

Läs mer:

Recept på Janssons frestelse

Recept på köttbullar till jul

Recept på enkel risgrynsgröt