KÖKSTIPSET! Citronkrämen kan göras dagen innan den spritsas i munkarna.
Flera recept på munkar hittar du här:
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på munkar fyllda med len och god citronkräm. Lite pyssligt att göra, men dessa goda donuts är väl värda besväret.
Citronkräm: Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg stången i kastrullen och tillsätt mjölken. Koka upp och ta kastrullen från värmen. Låt stå och dra ca 15 min. Ta upp och kasta bort vaniljstången.
Vispa ihop socker, äggulor och majsstärkelse. Rör ner blandningen i kastrullen. Värm under vispning. Ta kastrullen från värmen så fort vaniljkrämen börjar tjockna. Vispa ner smör och citronskal. Täck krämen med plastfolie så att det inte bildas skinn på den. Låt kallna och tillsätt sedan lemon curd. Förvara kallt tills munkarna är klara.
Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och rör tills den löses upp. Tillsätt smöret, i klickar, citronskal, ägg, socker, vaniljsocker, bakpulver, salt och nästan allt mjöl. Knåda till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt tills den är dubbelt så stor, ca 40 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den 1 1/2–2 cm tjock. Låt vila ca 10 min. Stansa ut rundlar med ett mått, ca 8 cm i diameter. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt tills munkarna är dubbelt så stora, ca 1 timme.
Hetta upp oljan i en gryta till 180°. Fritera munkarna i omgångar tills de är gyllene runtom, ca 2 min på varje sida. Ta upp med en hålslev och lägg dem på hushållspapper för att rinna av. Rulla munkarna i socker.
Fyll citronkrämen i en spritspåse med tyll. Spritsa in kräm i varje munk. Munkarna är godast nygjorda!
KÖKSTIPSET! Citronkrämen kan göras dagen innan den spritsas i munkarna.
Flera recept på munkar hittar du här: