Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Donburi betyder ”ris i en skål” och kan göras i många varianter. Här serveras bland annat nyfriterad rödspätta till och en variant på gari där kålrot picklas i en ingefärslag.
Kålrotsgari: Koka upp vatten, socker och salt med 50 g finhackad ingefära. Kyl ner i rumstemperatur. Tillsätt vinäger och 25 g ingefära. Låt stå i rumstemperatur ca 12 timmar.
Sila lagen. Hyvla kålrot tunt på mandolin. Blanda kålroten med lagen och marinera i kylen ca 1 dygn.
Skölj riset under kallt vatten i en bunke 2–3 min. Lägg riset i en kastrull och häll på 3 dl nytt vatten. Koka upp riset, sänk värmen till lägsta temperatur så att det sjuder och låt stå under lock ca 15 min. Ta kastrullen från plattan och låt stå vid sidan av spisen under lock ca 10 min.
Gurksallad: Lägg wakamealger i vatten så att de blir mjuka. Skär gurkan i tunna skivor, gärna på mandolin. Pressa ut vattnet ur algerna och blanda dem med gurka, dill, koriander vinäger och olja.
Wasabimajonnäs: Blanda äggulor och senap i en bunke. Häll i oljan i en tunn stråle under kraftig vispning. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saft. Smaksätt majonnäsen med limesaft och limeskal. Lägg wasabipulvret i en sil och sikta ner det i majonnäsen. Smaka av med soja.
Spätta: Vänd fiskfiléerna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i panko. Hetta upp oljan till 180°. Fritera fisken ca 1 minut.
Lägg ris i djupa skålar. Därefter furikake, wasabimajonnäs, gurksallad och kålrotsgari. Toppa med fisken. Garnera med limeklyftor och noribladet klippt i mindre bitar.