Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dolmádes - recept på vinbladsdolmar med lammfärs

Recept på dolmádes, fyllda vinblad, ett recept typiskt för Grekland och Turkiet, såväl som för Mellanöstern. Härliga att servera med en bulgursallad, fetaost och hummus. Eller som meze ihop med Mhamara, den goda paprikaröran från Mellanöstern. Även Grekland har sin variant på paprikaröra, men där blandar man i smulad fetaost, något som också passar bra att göra i den här. Vinblad finns att köpa på glasburk, konservburk eller vakuumförpackning i välsorterade mataffärer och butiker för utländska livsmedel.

Dolmádes - recept på vinbladsdolmar med lammfärsDolmádes - recept på vinbladsdolmar med lammfärsDolmádes - recept på vinbladsdolmar med lammfärs
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 20vinblad- stora, hela i saltlag, ca
  • 300 glammfärs
  • 1ägg
  • 1 dlavorioris- kokt kallt
  • 2schalottenlökar- finhackad
  • 2vitlöksklyftor- rivna
  • 1 dlbladpersilja- hackad
  • 1,5 tskmynta- torkad
  • 1 tskspiskummin
  • 1 krmcajennepeppar
  • 0,5 tsksalt

Kokning

  • vatten
  • 0,5 dlolivolja
  • 2 mskcitron- pressad
  • 56vinblad

Gör så här

  1. Skölj vinbladen i varmt vatten några gånger. Låt dem rinna av noga.

  2. Blanda färsen med resten av ingredienserna.

  3. Fördela fyllningen på vinbladen. Eventuellt är det nödvändigt att lägga ihop två vinblad om de är mindre i storlek.

  4. Vik in kanterna och rulla sedan ihop till avlånga små dolmar.

  5. Lägg dolmarna tätt i en låg vid panna, med skarven ner. Häll på vatten så det precis täcker. Häll på olivolja och citronsaft. Lägg på vinblad och täck med en tallrik.

  6. Koka sakta under lock tills fyllningen är genomkokt, cirka 1 timme. Låt dolmarna kallna i lagen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Caroline Hofberg  Foto: Ove Lindfors

 

Recept från Mitt kök