Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Dessa goda dinkelscones har spetsats med havre. Servera dem nygräddade med clotted cream och en klick hallonsylt – precis som i Devon!
Ställ in ugnen på 225 grader.
Finfördela smöret och blanda med mjöl, havrekli, bakpulver och salt.
Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop degen med en trägaffel.
Forma åtta runda kakor, de kan vara lite ojämna.
Pensla sconesen med mjölk, nagga med en gaffel och strö över havregrynen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills sconesen fått lite färg.
Clotted cream är sötare än smör och ett klassiskt tillbehör vid en engelsk tebjudning. Den gräddiga krämen är ursprungsskyddad och görs på opastöriserad mjölk från Devon och Cornwall. Här är ett recept på hur du – med lite tålamod – gör din egen därhemma.
Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad.
Häll 5 dl vispgrädde i en rostfri skål och ställ över vattenbadet.
Låt sedan vattnet småsjuda i två timmar – men grädden får aldrig koka. Rör inte runt i grädden, på ytan ska istället långsamt bildas en gulaktig, tjock skorpa.
Ta försiktigt skålen från kastrullen och låt den svalna, fortfarande utan att röra skorpan, innan du ställer den i kylen i ca åtta timmar eller över natten.
Lyft bort skorpan med en hålslev i en separat skål. Vispa den mjuk med en gaffel och servera tillsammans med en klick hallonsylt i nygräddade dinkelscones.
Grädden som blir kvar, ca 2,5 dl, har även den en lätt smak av clotted cream. Den kan kylas och sedan vispas pösig till en bit paj.