Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dinkelpizza med nässlor, getost, ägg och chili

Byt ut din vanliga pizzatopping. Här är en variant med getost, nässlor och krämiga ägg på toppen. Passa pizzan i ugnen sista minuten så att inte äggulan stelnar. Den ska vara rinnig, medan äggvitan ska ha stelnat. Denna pizza passar toppenbra även på en brunch.

Dinkelpizza med nässlor, getost, ägg och chili
Dinkelpizza med nässlor, getost, ägg och chili
Dinkelpizza med nässlor, getost, ägg och chili
Dinkelpizza med nässlor och getost Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 3 dlvatten
  • 25 gjäst
  • 5 dlsiktat dinkelmjöl- gärna Saltå kvarn (300 g) + lite till utbakning
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 3 mskolivolja
  • 1 mskströsocker
  • 2 tsksalt

Fyllning

  • 70 gnässlor- förvällda, urkramade (1 1/2 dl)
  • 1 mskolivolja- + 2 msk
  • 8ägg- små, gärna ekologiska eller 4 mediumstora
  • 2mozzarellaostar- (à 125 g)
  • 150 ggetost
  • 2 dlcrème fraiche
  • 2 tskoregano
  • 2 tskflingsalt- + 4 krm
  • 0,5 tskchiliflakes

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt de båda mjölsorterna, lite i taget, därefter olja, socker och salt. Knåda degen smidig i ca 7 min i maskin, degen ska vara lätt kladdig och precis börja släppa bunkens kanter. Låt degen jäsa i en oljad bunke, övertäckt med plastfolie, i ca 2 tim.

  2. Sätt ugnen på 250° varmluft (275° vanlig ugn), sätt in en plåt samtidigt i ugnen så att den blir varm. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Skär den i 4 bitar och knåda varje bit till en boll. Låt bollarna vila under bakduk i ca 10 min. Kavla eller dra ut dem till pizzor på mjölad arbetsbänk. Lägg varje pizza på ett bakplåtspapper.

  3. Fyllning: Blanda nässlorna med 1 msk olja. Knäck ett ägg i varsin liten, låg kopp. Grovriv mozzarellaosten. Smula getosten grovt.

  4. Bred 1/2 dl crème fraiche över varje botten. Strö över nässlor, därefter mozzarella, getost, oregano och 2 tsk flingsalt. Ringla 1/2 msk olja på varje pizza.

  5. För över en pizza åt gången till den heta plåten. Sätt in pizzan mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 225°. Grädda i ca 10 min tills pizzan fått lite färg. Öppna ugnsluckan, dra ut plåten lite lätt och häll försiktigt ut äggen eller ägget över pizzan. Stäng luckan och grädda vidare i 3–4 min tills äggvitan har stelnat men äggulan fortfarande är lös och krämig.

  6. Ta ut pizzan och strö 1 krm flingsalt och chiliflakes över ägget. Grädda resterande pizzor på samma sätt.

Vad tyckte du om receptet?

Så förväller du nässlor: Repa och rensa nässlorna. Lägg bladen i kokande vatten i 30 sek–1 min. Häll av i sil och doppa silen med nässlorna i en bunke med iskallt vatten. Krama ut vattnet ur nässlorna. 1 liter nässlor ger ca 70 g förvällda nässlor, det motsvarar ca 1 1/2 dl urkramade.