Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dinkelknäckebröd

Om du inte har en kruskavel kan knäcke­­bröden naggas tätt med en gaffel.

DinkelknäckebrödDinkelknäckebrödDinkelknäckebröd

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 5 dlvatten
  • 2 tsksalt
  • 2 dlvetemjöl
  • 10 dldinkelmjöl fullkorn- (600 g + 60 g) + 1 dl fullkornsdinkel
  • 1 dlsolroskärnor
  • 1 dllinfrö
  • 1 mskflingsalt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt, vetemjöl och 10 dl dinkelmjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.

  2. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme. Sätt ugnen på 275°.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i ca 30 bitar. Kavla ut bitarna med vanlig kavel till ovaler, ca 14 cm långa och 8 cm breda. Strö på solroskärnor och linfrö och kavla tätt med kruskavel. Strö över flingsalt och lägg över rundlarna undan för undan på plåtar med bakplåtspapper.

  4. Grädda bröden mitt i ugnen 6-8 min. Låt bröden kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?