Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mumsiga dinkelfrallor

Mjuksega frallor med knaprig skorpa som får ett lite slarvigt utseende. Perfekta till helgfrukosten!

Mumsiga dinkelfrallor
Mumsiga dinkelfrallor
Mumsiga dinkelfrallor
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 5 gjäst
  • 4 dlvatten- kallt
  • 1 mskljus sirap
  • 1,5 tsksalt
  • 8,5 dldinkelsikt

Gör så här

  1. Dag 1: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med övriga ingre­ dienser. Rör ihop till en deg, den behöver inte knådas. Täck bunken med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur över natten i 8–10 tim.

  2. Dag 2: Stjälp försiktigt upp den lösa degen på en mjölad arbets­ bänk. Spänn degen med varsam hand genom att vika ihop den till ett paket. Ta tag i degens kanter och vik in dem mot mitten. Vänd skarven nedåt.

  3. Pudra över lite mjöl och täck degen med en bakduk. Låt degen jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 275 gra­der och ställ en värmetålig skål med vatten längst ner i ugnen.

  4. Dela degen med en degskrapa i 8–10 bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

  5. Sätt in plåten mitt i ugnen, sänk genast ugnsvärmen till 225 grader och häll 1 dl vatten i skålen längst ner i ugnen. Grädda frallorna i 15–20 min, tills de har fått fin färg. Öppna luckan mot slutet för att släppa ut ångan. Låt frallorna svalna en stund på galler.

Vad tyckte du om receptet?