Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dinkelbröd med havssalt

Recept på dinkelbröd med havssalt. Långgräddat bröd blir saftigt. Det här passar utmärkt till den varma grytan. Dinkelmjölet ger en nötig smak.

Dinkelbröd med havssaltDinkelbröd med havssaltDinkelbröd med havssalt
Recept på dinkelbröd med havssalt. Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 5 dlvatten
  • 1 msksalt
  • 0,5 dlolivolja
  • 10 dldinkelmjöl- siktat, (600 g)
  • 3 dlvetemjöl- special, –4 dl, (180-240 g)

Pensling

  • ägg

Garnering

  • 2 tskflingsalt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke eller i en hushållsassistent. Värm vattnet till 37° och häll det över jästen.

  2. Tillsätt salt, olja och de båda mjölsorterna, lite i taget medan maskinen arbetar. Spara lite mjöl till utbakningen. Knåda degen ca 10 min för hand eller 5 min i maskin. Låt degen jäsa under bakduk ca 45 min.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och dela den i två delar. Forma till två runda limpor. Skär några skåror i bröden med en vass kniv. Låt jäsa övertäckta ytterligare ca 30 min.

  4. Sätt ugnen på 150°. Pensla bröden med uppvispat ägg. Strö över flingsalt och grädda på nedersta falsen ca 1 1/2 timme.

Vad tyckte du om receptet?