Recept av Charlotte Jenkinson och Cecilia Lundin
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på dinkelbröd i form. Lättbakat och luftigt bröd som bakas i form. Kan bakas i förväg och frysas. Gott att rosta.
Värm vattnet till 37°. Finfördela jästen i en degbunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt honung och salt.
Arbeta in först dinkelmjölet och sedan vetemjölet (Manitoba Cream). Arbeta degen kraftigt med maskin ca 5 min eller för hand ca 10 min. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 min.
Ta upp degen på lätt mjölad -arbetsbänk. Knåda den lätt och forma ett avlångt, lite vridet bröd. Lägg det i en avlång form, ca 1 -liter, eventuellt klädd med bakplåtspapper. Pudra över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 250°.
Skåra brödet lätt med en vass kniv. Ställ in det i undre delen av ugnen. Släng in ca 1 dl vatten i bottnen av ugnen och stäng snabbt luckan. Grädda ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda ytterligare ca 20 min. Ta brödet ur formen och låt det svalna på galler.
Recept av Charlotte Jenkinson och Cecilia Lundin