Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dillgravad lax med hovmästarsås

Lyx med egengravad lax på julbordet. Att grava fisk är egentligen väldigt enkelt - den sköter ju sig själv i kylen.

Dillgravad lax med hovmästarsås
Dillgravad lax med hovmästarsås
Dillgravad lax med hovmästarsås
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 kglaxfilé- av mittbiten
  • 4 msksalt
  • 3 mskströsocker
  • 2 tskvitpepparkorn
  • 2dill- knippor finhackad

Hovmästarsås

  • 2 msksenap
  • 1 msksötstark senap
  • 1 mskrödvinsvinäger
  • 3 mskströsocker
  • 1,5 dlrapsolja- eller majsolja
  • 2 krmworcestershiresås
  • salt- vitpeppar
  • 0,5 dldill- hackad

Till garnering

  • dill

Gör så här

  1. Ta bort alla ben från fisken. Plocka dillen från stjälkarna och finhacka den. Blanda salt, socker och stött vitpeppar med dill. Gnid in blandningen på fisken. Lägg den i en fryspåse och förslut påsen. Lägg den i en form. Grava fisken 2 dygn i kylen. Vänd fisken ett par gånger per dygn.

  2. Häll bort lagen. Torka av och skär laxköttet i tunna skivor och lägg upp på fat. Garnera med dill.

  3. Hovmästarsås: Blanda senapssorterna, vinäger och socker i en skål. Droppa ner oljan under kraftig vispning. Smaka av med worcestershiresås, salt och vitpeppar. Rör ner hackad dillen. Servera såsen till gravad lax.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök