Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dill- och citronknäcke

Dill- och citronknäcke är ett sprött knäckebröd med finstämd smak av dill och citron som är gott till sillen eller rökt lax.

Dill- och citronknäcke
Dill- och citronknäcke
Dill- och citronknäcke
Foto: Per Ranung

Fördeg/raskdeg

  • 2,5 dlmjölk- rumsvarm
  • 2,5 dldurumvetemjöl- (150 g)
  • 15 gjäst
  • 1 tskdill- torkad

Bortgörning

  • 1citron
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 0,5 mskhonung
  • 1,5 tsksalt
  • 2 krmhjorthornssalt- (2,5 g)

Pensling

  • vatten

Garnering

  • 23 tskflingsalt

Gör så här

  1. Fördeg: Blanda ihop fördegen och låt den jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 15 min.

  2. Bortgörning: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda rester­ande ingredienser i fördegen och arbeta till en smidig deg, ca 10 min i maskin. Låt vila övertäckt ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i fyra bitar och kavla ut varje bit så tunt som möjligt. Kavla därefter med kruskavel eller nagga tätt. Sporra varje platta i bitar, ca 5 x 8 cm, och lägg dem på ­plåtar med bakplåtspapper. Spraya eller pensla bröden med vatten och strö flingsalt över.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 7 min. Låt kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?