Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dessert med rödbeta, färskostcrème, rostad getost och hallon

Rödbeta med färskostcrème, rostad getost och hallon är en annorlunda men mycket god dessert. De bakade rödbetorna ska hyvlas riktigt tunna, gärna på mandolin. Fin kombo med getost och hallon.

Dessert med rödbeta, färskostcrème, rostad getost och hallonDessert med rödbeta, färskostcrème, rostad getost och hallonDessert med rödbeta, färskostcrème, rostad getost och hallon
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 2rödbetor- (à ca 125 g)
  • 1 mskolivolja
  • 0,5 krmsalt
  • 80 gchèvreost

Färskostcrème

  • 75 gfärskost- naturell
  • 1 tskströsocker
  • 0,75 dlvispgrädde
  • 0,5 krmsalt

Salta valnötsflarn, ca 16 st

  • 25 gvalnötter
  • 25 gsmör
  • 3 mskvetemjöl
  • 25 gglykos
  • 2 mskströsocker
  • 0,5 tskflingsalt

Garnering

  • 20hallon
  • harsyra

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200° varmluft. Skala betorna och vänd dem i olja i en ugnssäker form. Krydda med salt. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 40 min, tills de är genommjuka med lite tuggmotstånd. Låt svalna och hyvla dem sedan tunt på mandolin eller med osthyvel.

  2. Ta ut innanmätet från getosten och smula det på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 10 min, tills osten får en rostad yta.

  3. Crème: Blanda färskost och socker. Blanda i grädden och vispa till en luftig crème. Krydda med salt.

  4. Flarn: Sänk ugnsvärmen till 175° varmluft. Finhacka valnötterna och blanda med övriga ingredienser till en jämn deg. Rulla små kulor av degen och lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min, tills flarnen fått gyllene färg. Stansa dem direkt när de är varma till ca 10 cm i diameter.

  5. Lägg rödbetorna på tallrikar. Klicka på crèmen. Garnera med getost, hallon och harsyra och servera med flarn.

Vad tyckte du om receptet?

Matcha mat & dryck

• Bollinger Rosé (7755), Champagne, Frankrike, 599 kr. En salt dessert nästan utan socker. Hade vi lagat en söt dessert hade vi behövt ett sött vin, annars smakar vinet bara surt. Jag älskar denna kombination, då champagnens bäriga toner går hand i hand med frukten/bärigheten i hallonen och rödbetorna. Den krämiga färskosten och salta getosten lyfter champagnens frukt. Och trots den ganska osöta desserten får man en lätt söt och härlig avslutning på måltiden.

Alternativ: Rotari Rosé (7701) Italien, 125 kr.

Förbered så här:

Dagen före: Baka och skiva rödbetorna. Baka valnötsflarnen.

Innan gästerna kommer: Grädda getosten. Vispa ihop färskostcrèmen.

Strax före servering: Lägg ihop desserten.