Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Piroger – deg och fyllning

Mellanmål, lunch eller utflyktsmat - piroger är den optimala färdiglagade rätten att ha redo i frysen. Fyll dem med traditionell köttfärsröra, eller gör en vegetarisk variant med spenat och svamp. 

Piroger – deg och fyllningPiroger – deg och fyllningPiroger – deg och fyllning

Deg till piroger

  • 50 gjäst
  • 50 gsmör
  • 5 dlmjölk
  • 1,5 tsksalt
  • 1 tskströsocker
  • 13 dlvetemjöl- (780 g)

Till pensling

  • 1ägg- uppvispat

Fylling: Köttfärs

  • 400 gköttfärs
  • 1 storgul lök
  • 2 stvitlöksklyftor
  • 2 stmorötter- 100g
  • 1 mskrapsolja
  • 1 tskchili
  • 1 tskpaprikapulver
  • 1 krmspiskummin
  • 1 tsksalt
  • 2 msktomatpuré
  • 1 dlvatten

Fyllning: Vegetarisk

  • 3 stpotatisar- mjölig sort
  • 300 gchampinjoner
  • 1 stgul lök- stor
  • 1 mskrapsolja
  • 23 dlvatten
  • 2 dllinser- gula eller röda
  • 23 mskmango chutney- bengal
  • 1 tsksalt
  • 200 gspenat

Piroger

  1. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll den ljumma blandningen över jästen. Rör tills jästen smält. Tillsätt salt och socker.

  2. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg som inte kletar. Pudra över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela den i 16 bitar. Forma varje bit till en boll. Kavla ut till rundlar, ca 12cm i diameter. 

    Foto: Lina Eriksson

  3. Köttfärsfyllning: Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv morötterna. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs färsen på hög värme ca 3 min. Tillsätt lök, vitlök, morötter, kryddor och salt. Sänk temperaturen något och stek alltihop under omrörning ca 5 min.

  4. Blanda ner tomatpuré och vatten och låt köttfärsröran puttra på låg värme ca 10 min. Låt den kallna innan den läggs i pirogerna.

  5. Lägg ca 3 msk fyllning på ena halvan av rundeln.

    Foto: Lina Eriksson

  6. Vik över den andra halvan och tryck ihop kanten med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.

    Foto: Lina Eriksson

  7. Sätt ugnen på 225 grader. När ugnen är varm, pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. 

    Foto: Lina Eriksson

  8. Tips! Perfekt att ha färdiga piroger i frysen. Bara att värma i ugnen, 225 grader cirka 10 minuter.

Vegetarisk fyllning

  1. Skala och koka potatisen mjuk. Häll bort kokvattnet. Mosa potatisen grovt med en gaffel.

  2. Ansa och hacka svampen. Skala och finhacka löken. Stek champinjonerna utan fett under omrörning ca 5 min tills vattnet avdunstat. Tillsätt olja och lök. Fräs ca 3 min.

  3. Tillsätt vatten och linser. Låt blandningen småputtra ca 10 min. Krydda med chutney och salt. Grovhacka och blanda ner spenaten, rör om så att bladen mjuknar. Tillsätt potatismoset och banda väl. Låt röran kallna innan den läggs i pirogerna.

Vad tyckte du om receptet?