Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Danskt rågbröd med surdeg

Danskt rågbröd med surdeg
Danskt rågbröd med surdeg
Danskt rågbröd med surdeg

Dag 1

    Grundsurdeg

    • 5 gjäst
    • 2 dllättfil
    • 3 dlrågmjöl- grovt

    Dag 2 eller 3

    • 1,5 dlrågkross
    • 5 dlvatten
    • 1 msksalt
    • 2 tskfänkålsfrön- eller kumminfrön stötta
    • 4 dlvetemjöl special
    • 7 dlrågmjöl- grovt
    • 3 msksmör- till pensling

    Gör så här

    1. Dag 1: Lös upp jästen i finger ljummen (37°) lättfil och rör i mjölet i en liten skål. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur 1-2 dygn.

    2. Dag 2-3: Blötlägg rågkross i ljummet vatten 2-3 timmar eller häll kokande vatten över dem och låt stå 30 minuter. Sila av vattnet.

    3. Rör ut grundsurdegen med 5 dl kallt vatten, salt, kryddor, blötlagd rågkross, vetemjöl, och rågmjöl.

    4. Häll upp den ganska lösa degen i två smorda avlånga bakformar (à 1 1/2 liter). Låt jäsa cirka 3 timmar i rumstemperatur.

    5. Sätt ugnen på 250°.

    6. Pensla brödet med vatten.

    7. Sätt in formen på galler i ugnens nedre del och minska värmen till 200°. Grädda brödet 60-70 minuter. Prova med sticka.

    8. Låt brödet svalna lite i formen, pensla med smör och stjälp upp efter en stund. Låt svalna på galler. Linda in det i bakduk och låt det ligga minst en dag innan det skärs upp.

    Vad tyckte du om receptet?