Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Danska solbullar med kokos

Otroligt lyxiga och goda solbullar med hemgjord vaniljkräm, en god glasyr och kokos på toppen. Den här varianten av solbullar som toppas med kokos är barnsligt god.

Danska solbullar med kokosDanska solbullar med kokosDanska solbullar med kokos
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 5 dlmjölk- rumsvarm
  • 1 dlströsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 14 dlvetemjöl
  • 1 tsksalt
  • 150 gsmör- rumsvarmt

Vaniljkräm

  • 1vaniljstång
  • 500 gmjölk
  • 1,5 dlströsocker
  • 40 gmajsstärkelse (Maizena)
  • 6äggulor
  • 30 gsmör- kylskåpskallt i tärningar

Till pensling

  • 1ägg- uppvispat

Glasyr

  • 3 dlflorsocker
  • 2 mskvatten
  • 2 dlriven kokos
  • florsocker

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent, och häll på mjölken. Tillsätt strösocker och vaniljsocker. Arbeta in vetemjöl och salt. Tillsätt smöret, lite i taget. Mikra smöret ett par sekunder om det behövs så att det är riktigt mjukt. 

  2. Arbeta degen i 10 min. Låt degen jäsa under en bakduk 30 minuter. Gör under tiden vaniljkrämen.

  3. Vaniljkräm: Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång i en kastrull. Häll i mjölk och strösocker. Låt blandningen koka upp och vispa under tiden ihop Maizena och äggulor i en skål. Häll vaniljmjölken över äggulorna och vispa. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm upp den samtidigt som du vispar kraftigt. Krämen är klar när den börjar tjockna. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Ta bort vaniljstången och passera krämen genom en sil. Fyll en spritspåse med vaniljkrämen.

  4. Stjälp upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela den i 18 delar. Rulla alla degbitar till bollar, rundriv dem gärna. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

  5. Gör ett hål i varje bulle med ett mått eller med fingrarna, hålet ska vara ganska djupt och 2–3 cm i diameter. Spritsa i vaniljkräm i hålet. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 12–15 min, håll koll så de inte bränns. Blanda ihop glasyren under tiden.

  6. Glasyr: Blanda ihop florsocker och vatten till en jämn glasyr.

  7. Låt bullarna svalna något. Ringla sedan glasyr runt vaniljkrämen och rulla bullarna i kokos. Pudra med florsocker.

  8. Rundrivning innebär att du formar degen till en slät boll samtidigt som du tycker ner degen mot bordet. Då skapas en spänning i degens yta vilket gör att bullarna kommer att jäsa uppåt i stället för åt sidorna. Dessutom blir bullarna slätare.

Vad tyckte du om receptet?