Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dadelrutor

Dadelrutor
Dadelrutor
Dadelrutor
Dadelrutor Foto: Lena Koller

Ingredienser

  • 5 dlvetemjöl
  • 2 dlgrahamsmjöl
  • 250 gsmör- kallt
  • 2 mskäppeljuice- koncentrerad
  • 2 mskvatten- kallt

Fyllning

  • 2,5 dldadlar- torkade
  • 2äpplen
  • 1,5 dlvatten
  • 1,5 tskkanel- mald
  • 1 mskhonung
  • 0,5citron- rivet skal av

Pensling

  • 1ägg
  • 1,5 dlhasselnötter- hackade

Gör så här

  1. Kör ihop vetemjöl, grahamsmjöl och smör till smulor i matberedare. Tillsätt äppeljuice och vatten och kör helt snabbt tills degen samlat sig till en boll. Platta ut den och lägg den kallt en halvtimme.

  2. Kärna ur och hacka dadlarna och äpplena. Lägg ingredienser till fyllningen i en kastrull och koka sakta 15 min under lock. Låt fyllningen svalna.

  3. Sätt ugnen på 200°. Dela degen i två delar och kavla ut 2 plattor à 20 x 30 cm på mjölad bänk.

  4. Lägg en av dem på plåt med bakplåtspapper och bred över fyllningen, spara 1/2 cm i ytterkant. Lägg på den andra degplattan och tryck till lite lätt runt kanten.

  5. Pensla med ägg, strö över hackade nötter och grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kakan svalna och skär den i rutor.

Vad tyckte du om receptet?