Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dadelkaka

Dadelkakan blir bäst då den får vila ett dygn i kylen före servering.

Dadelkaka
Dadelkaka
Dadelkaka
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 200 gdadlar- färska
  • 1,5 dlströsocker
  • 1,5 dlvatten
  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 3ägg
  • 3 mskkaffe- starkt gärna espresso, kallt
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 tskbikarbonat
  • 1 tskbakpulver
  • 1 tskvaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Kärna ur dadlarna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt socker, vatten och smör. Koka ihop ca 10 min. Låt kallna.

  2. Blanda ner äggen, ett i taget, i dadelsmeten. Tillsätt kaffe och mjöl, blandat med övriga ingredienser.

  3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.

  4. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp på galler och får kallna.

Vad tyckte du om receptet?