Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cypriotiska oliv- och halloumibröd

Recept på cypriotiska oliv- och halloumibröd (halloumoti och elioti). Grekiska bröd med smakrik fyllning. Både snygga och mättande.

Cypriotiska oliv- och halloumibröd
Cypriotiska oliv- och halloumibröd
Cypriotiska oliv- och halloumibröd
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 mskkorianderfrön
  • 3 dlvatten
  • 50 gjäst
  • 3 dlapelsinjuice- drickfärdig
  • 2 tsksalt
  • 13 dlvetemjöl- (780 g)

Fyllning 1

  • 300 gkalamonoliver- utan kärnor
  • 0,5gul lök- stor
  • 1 mskolivolja- + 1 msk
  • 1 krukakoriander

Fyllning 2

  • 400 ghalloumiost- gärna ekologisk
  • 0,5gul lök- stor
  • 1 mskolivolja- + 1 msk
  • 1 krukamynta

Gör så här

  1. Krossa korianderfröna. Värm vattnet till 37°. Blanda vatten och jäst. Tillsätt korianderfrön, apelsinjuice, salt och mjöl. Knåda till en smidig deg, låt jäsa ca 30 min.

  2. Fyllning 1: Skiva oliverna. Skala och hacka löken. Fräs löken i 1msk olja. Låt kallna. Hacka koriandern och blanda med oliver och lök.

  3. Fyllning 2: Tärna halloumin. Skala och hacka löken. Fräs löken i 1 msk olja. Låt kallna. Hacka myntan. Blanda ost, lök och mynta.

  4. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en avlång platta, ca 25 x 50cm . Bred olivblandning på den ena plattan och halloumiblandning på den andra. Ringla 1 msk olja över varje och rulla sedan ihop . Forma rullarna till rundlar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200°.

  5. Skär djupa snitt i rundlarna.

  6. Grädda i nedre delen av ugnen 30–40 min. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Maro Papadopoulou