Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Crostini med svart ris och skaldjur

Crostini med svart ris och skaldjur är en lyxig förrätt. Svart ris har en lätt nötaktig mild smak och behåller sin djupa svärta även när det är kokt. Här blir det en krämig risotto med gorgonzola och skaldjur.

Crostini med svart ris och skaldjur
Crostini med svart ris och skaldjur
Crostini med svart ris och skaldjur
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1schalottenlök
  • 0,5vitlöksklyfta
  • 1 mskolivolja
  • 2 dlsvart ris
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 2 dlvatten
  • 30 ggorgonzolaost
  • 0,5 tsksalt

Crostini

  • 1ciabattabröd
  • 2 mskolivolja
  • 0,5vitlöksklyfta

Skaldjur

  • 200 gskaldjur- skalade och rensade, t ex kungskrabba, hummer, räkor

Gör så här

  1. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs lök och pressad vitlök i olja ca 1 minut. Tillsätt riset och fräs under omrörning ca 1 minut. Häll på vin och vatten och låt riset sjuda på låg värme under lock ca 20 min, tills vätskan kokat in.

  2. Blanda ner gorgonzolan och rör så att det blir som en krämig risotto.

  3. Skiva brödet tunt. Gnid in brödet med vitlöksklyftan. Ringla olja över skivorna och stek dem gyllenbruna i stekpanna på låg värme.

  4. Servera svartrisrisotton med skaldjur och nystekt crostini.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Charlotte Jenkinson