Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Croissant

Det tar tid att göra de här croissanterna. Degen ska jäsa i kylen över natten och det kräver lite övning för att de ska bli perfekta, men gott blir det!

Croissant
Croissant
Croissant
Recept på klassiska croissanter. Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

 • 600 gvetemjöl
 • 60 gströsocker
 • 12 gsalt
 • 0,5ägg- ½ till pensling
 • 15 gjäst
 • 3,5 dlmjölk
 • 50 gsmör- mjukt
 • 300 gsmör- kallt till kavling

Gör så här

 1. Lägg vetemjöl, socker, salt, ägg och jäst i en matberedare, tillsätt mjölk lite i taget och bearbeta tills degen blir ganska hård (cirka 4–5 minuter). Arbeta sedan in det mjuka smöret på medelhastighet, höj hastigheten och kör i ytterligare ett par minuter. Sätt plast över bunken och låt degen jäsa över natten i kylen.

 2. Ta ut degen ur kylen och vänd upp den på ett lätt mjölat bakbord.

 3. Banka ut smöret med en mjölad brödkavel till en fyrkant, cirka 20 × 20 centimeter.

 4. Kavla ut degen till en fyrkant, cirka 32 × 32 centimeter. Lägg smöret i mitten och vik in kanterna mot mitten, kavla ut till en rektangel. Vik först in den ena sidan mot mitten och sedan den andra, kavla lätt. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 1 timme. Upprepa detta tre gånger till.

 5. Kavla sedan ut degen tills den är 45 × 45 centimeter och cirka 3–4 centimeter tjock. Skär ut trekanter, cirka 12 centimeter höga och 12 centimeter breda. Rulla ihop croissanterna, börja med den breda sidan. Böj in kanterna och forma till en halvmåne.

 6. Lägg croissanterna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg blandat med lite salt och vatten. Sätt in en låg kastrull med kokhett vatten i botten på en avstängd ugn och sätt in plåten. Jäs i 2–4 timmar tills bröden blivit dubbelt så stora. Ta ut plåten och kastrullen.

 7. Sätt ugnen på 220 grader. Pensla ytterligare en gång och grädda sedan mitt i ugnen i 15–20 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.

 8. Vill man ha mörka ”Franskgräddade” croissanter kan man höja värmen till 240 grader de sista minuterna, men håll då lite koll så att de inte blir brända.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök