Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Crispy tofu ramen - japanska nudlar med friterad tofu

För att fritera tofu riktigt krispig torkas den noga av på kökshandduk eller hushållspapper så att vätskan inte förstör den krispiga ytan som bildas i oljan.

Crispy tofu ramen - japanska nudlar med friterad tofuCrispy tofu ramen - japanska nudlar med friterad tofuCrispy tofu ramen - japanska nudlar med friterad tofu
Crispy tofu ramen - japanska nudlar med en krispig tofu Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1 satsgrönsaksbuljong- ­se ­recept
  • 1 satsäggnudlar- se recept
  • 1 förpfast tofu- (400 g)
  • 3 mskrisvinäger
  • 3 mskvit misopasta
  • 0,5 tsksalt
  • 5 dlrapsolja
  • 200 gshiitakesvamp
  • 1 arknorialger
  • 150 gbladspenat- färsk
  • 150 gböngroddar- färska
  • 4 msksesamfrön- rostade och mortlade

Gör så här

  1. Koka buljongen enligt receptet.

  2. Tillaga nudlarna enligt receptet.

  3. Tärna tofun och blanda i en skål med vinäger, miso och salt. Marinera ca 30 min.

  4. Torka av tofun på hushållspapper. Hetta upp oljan till 180°. Fritera tofun i oljan tills den fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.

  5. Koka upp buljongen. Sjud svampen i buljongen ca 5 min.

  6. Lägg nudlarna i kokande vatten och koka ca 3 min.

  7. Klipp fyra långa bitar av nori-algerna och lägg dem i djupa skålar. Lägg i de kokta nudlarna och toppa med spenat och böngroddar. Häll över buljong med svamp. Lägg på tofun och strö över sesamfröna.

  8. Tofu: Det finns många olika typer av tofu, och de vi vanligtvis hittar i butik här i Sverige är den fasta tofun och silkestofun, som är mjuk och lös i konsistensen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Tove Nilsson

Här hittar du recept på äggnudlar

Här hittar du recept på grönsaksbuljong

Tips på fler ramen

1. Tantanmen chashu pork ramen

Tantanmen är en buljong blandad med fermenterad chili- och bönpasta och ­sesampasta. Chashu pork är ett japanskt tillagningssätt av grissida eller karré där köttet får bräsera i soja, mirin, socker och kryddor under lång tid i ugnen eller på ­spisen. HÄR ÄR RECEPTET.

2. Kimchiramen med sojamarinerad fläskfärs

Om buljong och nudlar är klara går det snabbt att laga kimchi-ramen. HÄR ÄR RECEPTET.

3. Vongoleramen med rostad majs och citron

Nudelsoppa med musslor. HÄR ÄR RECEPTET.