Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Crème caramel - recept på fransk klassisk efterrätt

Desserten är len som sammet med en mild vaniljsmak och bärnstensfärgad karamellsås. Konsistensen är a och o, det finns inget tristare än en stabbig övergräddad crème caramel. Det behövs 6 ugnssäkra formar som rymmer drygt 1 dl och en ugnsform att ställa dem i.

Crème caramel - recept på fransk klassisk efterrättCrème caramel - recept på fransk klassisk efterrättCrème caramel - recept på fransk klassisk efterrätt
Foto: Per Ranung

Ingredienser

 • 0,5vaniljstång- eller 1 krm vaniljpulver
 • 4 dlmjölk
 • 0,75 dlvispgrädde
 • 0,5 dlströsocker
 • 4ägg

Karamell till formarna

 • 1,5 dlströsocker
 • 4 mskvatten

Gör så här

 1. Börja med karamellen till formarna: Blanda socker och vatten i en kastrull och rör om så att sockret börjar lösas upp. Koka sockerlagen tills färgen är ljust bärnstensfärgad. Ta av från plattan. Häll en knapp msk karamell i varje portionsform. Vrid runt formarna så att karamellen täcker en bit upp på kanten. Fortsätt med nästa form. Här behöver man arbeta ganska snabbt så att karamellen inte hinner stelna i formarna eller i kastrullen, värm i så fall karamellen försiktigt om den börjar bli seg.

  Foto: Per Ranung

 2. Sätt ugnen på 150°. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Blanda mjölk, grädde, socker, vaniljstång och -frön i en kastrull. Låt koka upp. Låt svalna och ta upp vaniljstången. Vispa upp äggen. Häll ner den varma gräddmjölken under omrörning i äggen. Blanda väl.

  Foto: Per Ranung

 3. Koka upp vatten till vattenbadet. Ställ formarna med karamellen i en ugnssäker form eller i en liten långpanna. Fördela äggsmeten i formarna, drygt 1 dl i varje. Ställ in formen mitt i ugnen och fyll på med vatten halvvägs upp till formarnas kanter. Ugnsbaka i ca 35 min.

  Foto: Per Ranung

 4. Ta ut formarna och låt dem svalna till rumstemperatur. Ta upp dem ur vattenbadet och täck dem med plastfolie eller ett smörgåspapper. Ställ dem i kylen i ca 6 tim eller längre. Så här kan de förvaras upp till 3 dagar. Vid servering: Skär runt formens kant med en tunn vass kniv. Stjälp försiktigt upp på desserttallrikar. Hjälp till med kniven så att vakuumet släpper. När formen tas bort flyter karamellsåsen ut runtom.

  Foto: Per Ranung

Vad tyckte du om receptet?

Tips! Här krävs små ugnssäkra formar som rymmer cirka 1–1 1/ dl, t ex små suffléformar eller andra små ugnssäkra formar eller muffinsformar i silikon.

Crème caramel eller crème brûlée?

Skillnaden mellan crème caramel och crème brûlée är att crème caramel innehåller hela ägg, mjölk och en mindre mängd grädde. Dessutom tillagas den med en karamell i botten som blir en sås när den stjälps upp. Crème brûlée serveras ur formen med ett täcke av karamelliserat socker.

Receptmakaren Gunilla von Heland om efterrätten:

– Jag väljer alltid crème caramel framför crème brûlée av två skäl: dels för att konsistensen på crème caramel är helt underbar, dels för att den inte är lika fet och mäktig som crème brûlée. Står crème caramel på menyn väljer jag den och tar risken att få en besvikelse ställd framför mig. Jag minns en kylskåpssmakande, iskall, stabbig sak med skinn, men jag minns också de som gör mig lycklig, smälter i munnen och smakar ren, god vanilj.

Läs också: