Tips! Här krävs små ugnssäkra formar som rymmer cirka 1–1 1/ dl, t ex små suffléformar eller andra små ugnssäkra formar eller muffinsformar i silikon.
Crème caramel eller crème brûlée?
Skillnaden mellan crème caramel och crème brûlée är att crème caramel innehåller hela ägg, mjölk och en mindre mängd grädde. Dessutom tillagas den med en karamell i botten som blir en sås när den stjälps upp. Crème brûlée serveras ur formen med ett täcke av karamelliserat socker.
Receptmakaren Gunilla von Heland om efterrätten:
– Jag väljer alltid crème caramel framför crème brûlée av två skäl: dels för att konsistensen på crème caramel är helt underbar, dels för att den inte är lika fet och mäktig som crème brûlée. Står crème caramel på menyn väljer jag den och tar risken att få en besvikelse ställd framför mig. Jag minns en kylskåpssmakande, iskall, stabbig sak med skinn, men jag minns också de som gör mig lycklig, smälter i munnen och smakar ren, god vanilj.
Läs också: