Tips!
Värm formarna i ugnen innan du häller i karamellen, på så sätt stelnar inte karamellen lika fort i formarna. Var försiktig så du inte bränner dig.
Se även recept på:
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Crème caramel i julkläder med pepparkakssmak. Förbered desserten dagen innan och förvara svalt, men servera den rumsvarm.
Blanda ihop mjölk, vispgrädde, strösocker och vaniljstång i en kastrull. Låt det koka upp och ta sedan kastrullen från plattan. Låt smeten svalna i 20 min. Rör sedan ner ägg och ägggulor, lätt uppvispade.
Sila smeten genom en finmaskig sil och mixa smeten. Sätt ugnen på 95 grader varmluft.
Smält strösockret i 3–4 omgångar i en stekpanna och låt det karamelliseras, rör inte om för mycket, bara så att det blandas och blir en jämn karamell. Häll karamellen i botten på runda, låga formar, 8–10 cm i diameter, så att karamellen täcker hela botten. Fördela sedan smeten i formarna.
Grädda desserterna mitt i ugnen i 30–40 min, de är klara när hela smeten har stelnat men den fortfarande är aningen dallrig. Ta ut dem och låt dem svalna i 5 min. Dra försiktigt med en liten skalkniv runt kanten så att crème caramelen lossnar. Låt den svalna tills den ska serveras.
Pepparkakskaramell: Blanda strösocker och vatten i en kastrull, se till att det är helt blandat och koka sedan tills det blir en mörk karamell, vicka kastrullen för att röra om när sockret börjar få färg.
Tillsätt vatten i två omgångar och vispa emellan. Tillsätt honung och pepparkakskryddor tillsammans med smör och salt och låt det koka upp. Ta av kastrullen från plattan och låt karamellen svalna.
Vid servering: Vänd crème caramelerna uppochner på tallrikar och servera dem med pepparkakskaramellen och ev riven kanelstång.
Värm formarna i ugnen innan du häller i karamellen, på så sätt stelnar inte karamellen lika fort i formarna. Var försiktig så du inte bränner dig.
Se även recept på: