Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Crème caramel med pepparkakskaramell

Crème caramel i julkläder med pepparkakssmak. Förbered desserten dagen innan och förvara svalt, men servera den rumsvarm.

Crème caramel med pepparkakskaramell
Crème caramel med pepparkakskaramell
Crème caramel med pepparkakskaramell
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4 dlmjölk
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 dlströsocker
  • 1vaniljstång- delad på mitten
  • 2ägg
  • 2äggulor

Karamell

  • 1,52 dlströsocker

Pepparkakskaramell

  • 1,5 dlströsocker
  • 1,25 dlvatten
  • 1 mskhonung
  • 2 tskpepparkakskryddor
  • 25 gsmör
  • 1 nypasalt

Garnering

  • kanelstång- riven (ev)

Gör så här

  1. Blanda ihop mjölk, vispgrädde, strösocker och vaniljstång i en kastrull. Låt det koka upp och ta sedan kastrullen från plattan. Låt smeten svalna i 20 min. Rör sedan ner ägg och ägggulor, lätt uppvispade.

  2. Sila smeten genom en finmaskig sil och mixa smeten. Sätt ugnen på 95 grader varmluft.

  3. Smält strösockret i 3–4 omgångar i en stekpanna och låt det karamelliseras, rör inte om för mycket, bara så att det blandas och blir en jämn karamell. Häll karamellen i botten på runda, låga formar, 8–10 cm i diameter, så att karamellen täcker hela botten. Fördela sedan smeten i formarna.

  4. Grädda desserterna mitt i ugnen i 30–40 min, de är klara när hela smeten har stelnat men den fortfarande är aningen dallrig. Ta ut dem och låt dem svalna i 5 min. Dra försiktigt med en liten skalkniv runt kanten så att crème caramelen lossnar. Låt den svalna tills den ska serveras.

  5. Pepparkakskaramell: Blanda strösocker och vatten i en kastrull, se till att det är helt blandat och koka sedan tills det blir en mörk karamell, vicka kastrullen för att röra om när sockret börjar få färg.

  6. Tillsätt vatten i två omgångar och vispa emellan. Tillsätt honung och pepparkakskryddor tillsammans med smör och salt och låt det koka upp. Ta av kastrullen från plattan och låt karamellen svalna.

  7. Vid servering: Vänd crème caramelerna uppochner på tallrikar och servera dem med pepparkakskaramellen och ev riven kanelstång.

Vad tyckte du om receptet?

Tips!

Värm formarna i ugnen innan du häller i karamellen, på så sätt stelnar inte karamellen lika fort i formarna. Var försiktig så du inte bränner dig.

Se även recept på:

Våra bästa lussebullar 

Saftig mjuk pepparkaka

Pepparkaksdeg