Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Crème caramel med hallon och sås

En klassisk crème caramel som toppas med färska hallon och en knallröd hallonsås. En rätt som med fördel förbereds flera dagar i förväg. Den får en len och mjuk konsisens då den gräddas i vattenbad.

Crème caramel med hallon och sås
Crème caramel med hallon och sås
Crème caramel med hallon och sås

Karamellsås

  • 1,5 dlströsocker
  • 2 mskvatten

Crème

  • 0,5vaniljstång
  • 4 dlmjölk
  • 0,75 dlvispgrädde
  • 0,5 dlströsocker
  • 2ägg
  • 2äggulor

Hallonsås

  • 2 mskströsocker
  • 1,5 dlvatten
  • 2 dlhallon

Tillbehör

  • citronmeliss
  • florsocker
  • 2 dlhallon

Gör så här

  1. Karamellsås: Koka vatten och socker tills sockret löst sig och blivit ljusbrunt, 180°. Häll såsen i 6 ugnssäkra portionsskålar (ca 1 dl). Vrid runt formarna så att botten och lite av kanterna täcks av karamellen. Låt stelna.

  2. Crème: Sätt ugnen på 150°. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda mjölk, grädde, socker, vaniljfrön och vaniljstång i en kastrull. Låt det koka upp. Låt svalna något, ta upp vaniljstången. Vispa samman ägg och äggulor i en skål. Häll den varma vaniljblandningen över äggen under omrörning.

  3. Häll blandningen försiktigt i portionsformarna. Ställ formarna i en långpanna och häll i hett vatten upp till halva formens kant. Grädda mitt i ugnen tills smeten precis stelnat, ca 40 min. Låt kallna ordentligt i kyl, 6–8 timmar.

  4. Hallonsås: Blanda socker, vatten och hallon i en kastrull. Låt koka tills såsen blir simmig, ca 5 min. Sila ifrån hallonen och låt såsen stå framme till serveringen.

  5. Servering: Låt en smal kniv bli varm (i vatten) och skär med den runt formarnas kanter. Stjälp upp försiktigt på desserttallrikar. Häll lite hallonsås över, dekorera med hallon, stick i en kvist citronmeliss och pudra över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?