Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Crème caramel - klassiskt recept

En crème caramel blir krämig och fin och inte för hårt gräddad om den ställs i ett vattenbad i ugnen. Om man vill kan man garnera med en kvist mynta eller lavendel. Gott med lite lättvispad grädde till.

Crème caramel - klassiskt recept
Crème caramel - klassiskt recept
Crème caramel - klassiskt recept
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 1vaniljstång
  • 5 dlmjölk
  • 1,5 dlströsocker
  • 2ägg
  • 2äggulor

Karamell

  • 1,5 dlströsocker
  • 0,75 dlvatten

Till garnering

  • myntakvistar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.

  2. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna. Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull. Häll i mjölken och sockret i kastrullen. Värm mjölken så att den är het, men ta av den innan den kokar. Låt svalna och stå och dra i 20 minuter.

  3. Rör i ägg och äggulor i mjölken, rör tills allt blandats ordentligt. Sila smeten genom en sil.

  4. Koka upp socker och vatten till en ljus karamell. Fördela karamellen i ugnsfasta portionsformar. Häll på äggsmeten.

  5. Grädda i ett vattenbad genom att hälla vatten i en långpanna, sätt sedan formarna i vattnet. Grädda mitt i ugnen i cirka 1 ½ timme, tills de stannat.

  6. Låt svalna och ställ in dem i kylen, tills de är riktigt kalla.

  7. Stjälp upp dem på tallrikar när de ska serveras, hjälp eventuellt till med en vass liten kniv runt kanterna innan de vänds upp.

  8. Garnera med en kvist mynta.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök