Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Crème brûlée

Ett krispigt och knäckigt lock är viktigt på denna klassiska dessert! Det får du bara om du bränner av sockret på toppen med en gasolbrännare.

Crème brûlée
Crème brûlée
Crème brûlée
Crème brûlée, desserternas dessert! Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 1vaniljstång
  • 3 dlvispgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 4äggulor
  • 0,75 dlströsocker
  • 1 mskrårörsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150° och ställ in en långpanna med vatten i nedre delen av ugnen. 

  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk. Låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och låt dra i ca 10 min. Lyft upp och kasta bort vaniljstången.

  3. Vispa upp äggulor och strösocker. Häll blandningen i gräddmjölken under kraftig vispning. Fördela ­smeten i portionsformar, à 1 1/2 dl. Ställ dem i vattenbadet i ugnen. Grädda i ca 1 tim tills smeten har stannat, är krämig och dallrar lite när du skakar på formen. Låt formarna kallna. Ställ in dem i kylen i ca 8 tim.

  4. Mortla rårörsockret och strö det över de bakade crème brûléerna. Bränn med en brännare och låt stelna.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: 

Pannacotta – enkelt recept på klassisk dessert