Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Crème brûlée med rabarber

Rabarbern kan smörfräsas ett par dagar innan du ska göra brûléerna. Förvara den i lufttäta burkar i kylskåp. Crème brûléen kan gräddas ca 2 dagar i förväg och sedan förvaras i kylskåp. Strö på råsockret på brûléerna strax innan det är dags att bränna av dem.

Crème brûlée med rabarberCrème brûlée med rabarberCrème brûlée med rabarber

Ingredienser

  • 200 grabarber
  • 1 msksmör
  • 1 dlströsocker

Brûléesmet

  • 2vaniljstänger
  • 5 dlvispgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 1,5 dlströsocker
  • 6äggulor

Servering

  • 4 mskråsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150° och sätt in en form med vatten mitt i ugnen. Ansa och skär rabarbern i mindre bitar. Fräs rabarbern i smör med sockret 2-3 min tills de börjar mjukna. Fördela rabarbern i små ugnssäkra portionsformar som rymmer ca 1 1/2 dl.

  2. Skåra vaniljstängerna och skrapa ut fröna med hjälp av en kniv. Blanda vaniljstång, vaniljfrön, grädde och mjölk i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt kallna.

  3. Rör samman socker och äggulor. Häll över gräddmjölken och rör om. Sila ev smeten. Häll blandningen över rabarbern.

  4. Ställ formarna i vattenbadet och grädda 50-60 min, tills brûléerna börjar stelna. De stelnar helt när de kallnat.

  5. Låt brûléerna kallna, täck över med plastfolie och förvara i kylskåp till strax före servering.

  6. Strö råsocker över brûléerna och bränn dem med en gasbrännare tills sockret smält och fått fin färg.

  7. Har du ingen gasbrännare hemma kan desserten tillagas i ugnsfasta portionsformar. Låt sockret få färg under grillen, 250 grader i några minuter. Passa noga så det inte bränns.

Vad tyckte du om receptet?