Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Rabarbern kan smörfräsas ett par dagar innan du ska göra brûléerna. Förvara den i lufttäta burkar i kylskåp. Crème brûléen kan gräddas ca 2 dagar i förväg och sedan förvaras i kylskåp. Strö på råsockret på brûléerna strax innan det är dags att bränna av dem.
Sätt ugnen på 150° och sätt in en form med vatten mitt i ugnen. Ansa och skär rabarbern i mindre bitar. Fräs rabarbern i smör med sockret 2-3 min tills de börjar mjukna. Fördela rabarbern i små ugnssäkra portionsformar som rymmer ca 1 1/2 dl.
Skåra vaniljstängerna och skrapa ut fröna med hjälp av en kniv. Blanda vaniljstång, vaniljfrön, grädde och mjölk i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt kallna.
Rör samman socker och äggulor. Häll över gräddmjölken och rör om. Sila ev smeten. Häll blandningen över rabarbern.
Ställ formarna i vattenbadet och grädda 50-60 min, tills brûléerna börjar stelna. De stelnar helt när de kallnat.
Låt brûléerna kallna, täck över med plastfolie och förvara i kylskåp till strax före servering.
Strö råsocker över brûléerna och bränn dem med en gasbrännare tills sockret smält och fått fin färg.
Har du ingen gasbrännare hemma kan desserten tillagas i ugnsfasta portionsformar. Låt sockret få färg under grillen, 250 grader i några minuter. Passa noga så det inte bränns.