Allt om Mat / Recept / Crab cakes - recept på frasiga biffar av krabbkött
Crab cakes - recept på frasiga biffar av krabbkött
4 personer
35 minuter
(Betyg: 4 · 7 röster)
Recept på frasiga crab cakes. När crab cakes görs från grunden av egenhändigt rensad krabba får de extra mycket smak. De passar som en större förrätt med bara sallad till eller som huvudrätt med en matigare sallad eller pommes frites.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2krabbor- eller ca 300 g rensat krabbkött
2ägg
1 dlpanko- + 2 msk + 2 msk (eller ströbröd)
2 mskpersilja- hackad
2 mskgräslök- hackad eller salladslök
1 mskcitron- pressad
2 tskdijonsenap
1 tskcitronskal- rivet
2 msksmör
Sås
1 dlcrème fraiche
1 dlmajonnäs
2 tskdijonsenap
0,5 dldill- och gräslök, hackad
1 mskcitron- pressad
1 mskchilisås
1 tskworcestersås
1 – 2 krmrökt paprikapulver
2 krmsalt
Tillbehör
sallad
citronklyftor
Gör så här
Bryt av klorna på krabborna och knäck dem med en nötknäckare eller krossa skalet lätt med knivskaftet. Plocka ut allt kött ur klor och ben. Ta av skölden och plocka ut rommen som kan sitta kvar i skalet. Plocka bort munnen och de grå gälarna. Dela på krabbans undersida och plocka ut allt det vita köttet som sitter i håligheterna. Dela och skär i mindre bitar så går det lättare att komma åt köttet. Kontrollera noga att det inte kommer med bitar av skal eller broskväggar.
Foto: Per Ranung
Lägg ägg, 1 dl panko, persilja, gräslök, citronsaft, senap och citronskal i en skål. Tillsätt krabbköttet och blanda samman till en fast smet. Låt stå i ca 10 min.
Foto: Per Ranung
Klipp ut 4 bitar av bakplåtspapper som ska användas för att forma crab cakes på, papperet gör det enklare att hantera dem. Använd runda stansformar för att forma crab cakes. Strö 2 msk panko i formarna och fyll dem sedan med crab cakessmeten. Avsluta med att strö 2 msk panko på toppen.
Foto: Per Ranung
Sås: Rör samman crème fraiche, majonnäs och senap. Blanda ner örter, citronsaft, chilisås, worchestersås och paprikapulver. Krydda med salt. Hetta upp en stekpanna med smör. Sänk till medelvärme och stek crab cakes i ca 6 min på varje sid tills de fått fin gyllenbrun färg. Vänd dem först när en sida är färdigstekt. Servera dem med sås, sallad och citronklyftor.
Foto: Per Ranung
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4 · 7 röster)
Kökstipset: Stek crab cakes i rikligt med smör så att de blir riktigt frasiga.
Receptmakaren Gunilla von Heland: ”Det här är en variant på Maryland crab cakes. Det var vid Cheasapeake Bay på den amerikanska atlantkusten som jag först blev bekant med den regionala stoltheten crab cakes. Rätten ser ut som en potatiskaka men smakar underbart gott och lyxigt av krabba. Citron är ett måste, en remouladsås eller tartarsås är inte nödvändigt, men gott till.”