Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Coq au vin med apelsin


En härlig gryta med smak av apelsin inspirerad av den klassiska tuppgrytan Coq au vin.

Coq au vin med apelsin

Coq au vin med apelsin

Coq au vin med apelsin

Thomas Carlén.

Ingredienser

  • 900 gkycklinglårfilé
  • salt- peppar
  • 2 msksmör- + 2 msk
  • 4morötter
  • 200 gchampinjoner
  • 250 gsteklökar- röda
  • 2vitlöksklyftor
  • 2lagerblad
  • 1 tsktimjan
  • 1 tskrosmarin
  • 4 dlvin- cirka rött fylligt
  • 2 tskkinesisk soja
  • 2hönsbuljongtärningar
  • 1apelsin- zestat skal och pressad­ saft
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)- + 2 msk vatten­
  • 0,5purjolök

Servera med:

  • surdegsbröd

Gör så här

  1. Skala och skär morötterna i sneda bitar. Ansa och dela champinjonerna. Lägg lökarna i en skål och häll över kokande vatten, låt ligga 2 minuter.­ Häll av vattnet och skala lökarna. Skala och skiva vitlöksklyftorna.

  2. Fräs champinjoner, lök och vitlök i en stekpanna med 2 msk smör, tills champinjonerna får färg. Lägg över i en stekgryta. Lägg i morötterna.

  3. Salta och peppra kycklinglårfiléerna.­ Bryn dem runtom i en stekpanna med smör, lägg över i grytan. Skölj ur skyn i stekpannan med 1 dl vatten och häll över i grytan. Krydda med lagerblad,­ timjan och rosmarin. Späd med vinet, soja, buljongtärningar och skal och saft av apelsinen. Låt grytan­ koka upp och sedan sjuda under lock, cirka 25 minuter.

  4. Red av grytan med majsstärkelse utrört i kallt vatten. Tillsätt ansad, sköljd och skivad purjolök och rör om. Servera med skivat surdegsbröd för att fånga upp den goda såsen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök