Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Coq au vin blanc

Recept på coq au vin blanc med rostad vitkålspuré och friterade timjankvistar. En mustig och god kycklinggryta som känns lyxig med den rostade vitkålspurén till.

Coq au vin blanc
Coq au vin blanc
Coq au vin blanc
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 2majskycklingfiléer- med skinn, (à 350 g)
  • 1 mskrapsolja
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 100 grökt fläsk
  • 250 gschalottenlök
  • 150 gchampinjoner- små
  • 3 dlvitt vin- torrt
  • 1 mskkonc kycklingfond
  • 1 mskjapansk soja
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)

Vitkålspuré

  • 1 kgvitkål
  • 4potatisar- (ca 350 g)
  • 2 dlcrème fraiche
  • 1 tsksalt
  • 1 krmcayennepeppar

Friterad timjan

  • 1 krukatimjan
  • 2 dlrapsolja

Tillbehör

  • salladssorter- blandade t ex mâche-, rosé- och rödbetsskott

Gör så här

  1. Vitkålspuré: Sätt ugnen på 250°. Ansa och skär vitkålen i grova bitar. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg vitkål och potatis på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen tills kål och potatis är mjuka och har fått fin färg, ca 35 min. Rör om ett par gånger under tiden.

  2. Skär kycklingfiléerna i fyra bitar vardera. Bryn dem runt om i olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Krydda med salt och peppar och ta upp kycklingen på ett fat.

  3. Strimla fläsket. Skala löken. Ansa champinjonerna. Stek fläsket i en stekpanna tills det är knaprigt och har fin färg. Ta upp fläsket. Stek lök och champinjoner i fettet efter fläsket tills det fått fin färg.

  4. Koka upp vin, fond och soja i en traktörpanna. Lägg i kyckling, fläsk, lök och svamp och låt puttra under lock ca 10 min, tills kycklingen är genomkokt. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i skyn. Låt koka upp.

  5. Friterade timjankvistar: Skär av timjankvistarna. Hetta upp oljan i en kastrull till 180°. Fritera timjanen hastigt tills den är krispig.

  6. Mixa kål och potatis slätt med mixerstav. Tillsätt crème fraiche och mixa ytterligare ca 1 minut. Krydda med salt och peppar.

  7. Toppa kycklingen med friterad timjan. Servera med vitkålspuré och sallad.

Vad tyckte du om receptet?