Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Confiterad fläsksida med friterad svål, vitkål och ölkokt lök

Att confitera innebär att koka eller ugnsbaka i fett under lång tid. Här har rimmat fläsk ugnsbakats i ankfett  på låg värme i 12 timmar, köttet blir då saftigt och gott.

Confiterad fläsksida  med friterad svål, vitkål och ölkokt lök
Confiterad fläsksida  med friterad svål, vitkål och ölkokt lök
Confiterad fläsksida  med friterad svål, vitkål och ölkokt lök
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 2 kgfläsksida- rimmad, med svål
  • 1 lankfett
  • 2 msksmör
  • 2 mskkalvfond- koncentrerad
  • 1 tsksalt
  • 2 krmvitpeppar- nymald

Kål

  • 400 gvitkål
  • 2 mskbladpersilja- hackad
  • 1 mskchampagnevinäger
  • 0,75 tsksalt

Lök

  • 400 gschalottenlök
  • 50 gsmör
  • 2 tskströsocker
  • 2 dlöl- ljust
  • 1 tsksalt
  • 2 krmvitpeppar- nymald

Bondbönor

  • 800 gbondbönskidor
  • 1 mskkalvfond- koncentrerad
  • 1 dlvatten
  • 2 msksmör
  • 0,5 msksherryvinäger
  • 0,75 tsksalt

tillbehör

  • potatispuré

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 90°. Lägg fläsksidan i en ugnssäker form och häll över ankfettet. Täck formen med aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen 12 timmar. Ta upp det ur fettet.

  2. Lägg köttet i press i kylskåpet ca 12 timmar.

  3. Skär bort svålen och skär den i strimlor. Stek strimlorna riktigt knapriga och låt rinna av på hushållspapper.

  4. Kål: Finstrimla kålen. Blanda med persilja, vinäger och salt.

  5. Skala och finhacka schalottenlöken. Bryn den i smör tillsammans med sockret ca 5 min under omrörning. Häll över ölet och låt det koka in. Smaka av med salt och peppar.

  6. Sätt ugnen på 125°. Skär köttet i stora bitar och lägg det i en ugnssäker form. Smält smöret och blanda med kalvfond, salt och peppar. Pensla köttet med blandningen och värm det mitt i ugnen ca 1 timme.

  7. Bönor: Repa bönorna ur skidorna och skala dem. Koka upp fond, vatten, smör och vinäger. Värm bönorna i blandningen ca 3 min. Krydda med salt.

  8. Servera köttet med lök, kål, bondbönor, svål och potatispuré. * Ankfett finns att köpa i saluhallar.

Vad tyckte du om receptet?