Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Clementinsoppa med nötmarängknappar och glass

Clementinsoppa med nötmarängknappar och glass är en lätt dessert. Använd nötter som blivit över efter jul och baka små knapriga maränger. De maränger som blir över håller ca 1 månad i en luft-tät burk.

Clementinsoppa med nötmarängknappar och glassClementinsoppa med nötmarängknappar och glassClementinsoppa med nötmarängknappar och glass
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 810clementiner
  • 1 dlströsocker
  • 0,75 mskpotatismjöl
  • 1 dlvatten

Marängknappar, ca 80 knappar

  • 2 dlnötter- blandade, t ex valnötter, hasselnötter, pistaschnötter
  • 2äggvitor
  • 1,5 dlströsocker

Tillbehör

  • 4 kulorvaniljglass

Garnering

  • citronmeliss

Gör så här

  1. Marängknappar: Sätt ugnen på 100°. Grovhacka nötterna för hand eller i en liten matberedare. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en blank marängsmet. Blanda i nötterna.

  2. Lägg marängsmeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme. Låt marängerna kallna på plåten.

  3. Halvera clementinerna och pressa ut 4 dl saft. Koka upp clementinsaft och socker i en kastrull. Rör ut potatismjölet i vattnet och vispa ner redningen i kastrullen. Ta kastrullen åt sidan så snart det kokat upp. Låt soppan svalna och ställ den sedan i kylen så att den blir riktigt kall.

  4. Häll upp soppan i tallrikar och strö i maränger. Lägg i en kula glass och garnera med citronmeliss. Servera genast.

Vad tyckte du om receptet?