Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Clementinpaj med pinjenötter och lättvispad grädde passar både till kaffet och som dessert. Clementinerna kokas länge med skalet kvar och mixas sedan, vilket ger pajfyllningen en fyllig god smak.
Skölj clementinerna noga i ljummet vatten och ta bort blomfästena. Lägg dem, med skal, i en stor kastrull med vatten. Koka clementinerna under lock ca 2 timmar.
Pajdeg: Skär smöret i tärningar och blanda med florsocker, mjöl, vaniljsocker och salt, gärna i en matberedare.
Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200°. Halvera clementinerna. Peta ut kärnorna och mixa clementinerna (med skalet kvar) grovt i en matberedare. Finriv mandelmassan och blanda med smör, ägg och de mixade clementinerna. Vänd i mjölet. Lägg fyllningen i pajskalet, jämna till ytan och strö över pinjenötterna.
Grädda mitt i ugnen 40–45 min, tills pajen är gyllenbrun och fyllningen har stannat. Låt pajen svalna. Pudra över florsocker. Servera med glass.